Mladi luk

Kategorija: Oznake: ,

Mladi luk

Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka – crveni luk, beli luk, praziluk i vlašac. Njegov uzgoj je počeo još pre 5.000 godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svetu. Danas je rasprostranjen i omiljen širom Azije, Evrope i Amerike. Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni – bogatstvo ukusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uslovima i vrstama tla.

 

Bogatstvo ukusa, mirisa i nutrijenata

 

 

Osim što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom nivou vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, železo, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vredni, a ređe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.
Kvercetin je još jedan dragoceni sastojak mladog luka. Ovaj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno delovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan nivo vlakana – u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.

Dobrobiti u ishrani

 

Kao i većina drugih namirnica, mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrednosti i snažnije delovanje nego termički obrađen. Ipak, vrlo kratkim kuvanjem nećete značajno izgubiti njegove dobrobiti, pa slobodno možete uživati i u omiljenim delicijama s ovim zdravim povrćem. Malene bele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju.
Ali, apsolutno se ne sme zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka.

 

Nutritivne vrednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici. Na primer, u kilogramu glavica mladog luka sadržano je oko 8,5 grama vitamina C, a u zelenim listovima oko 38 grama. U glavicama ima oko 0,3 miligrama karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama. U glavici luka ima 175 miligrama kalijuma, a u listovima 231 miligram.

 

Lekovito delovanje mladog luka

 

Zbog blagotvornog delovanja na zdravlje, mladi luk s pravom zauzima posebno mesto u alternativnoj i narodnoj medicini. Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom, mnogima omiljenom povrću na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Koristan je za prevenciju i lečenje brojnih zdravstvenih tegoba – od onih bezazlenih poput grlobolje ili prehlade pa sve do težih kao što su srčana ili kancerogenih obolenja.

 

  1. Čuva zdravlje očiju

 

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usled nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno slepilo kao i drugi poremećaji vida. Redovna konzumacija ove namirnice može zaštiti ćelije oka od oštećenja i preventirati pojavu makularne degeneracije, tvrde stručnjaci sa univerziteta Merilend Medicinskog Centra.

  1. Brine o kostima i zubima

 

Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u ishranu može biti od velike koristi za zdravlje kostiju. Vitamin K je obilno prisutan u ovom povrću i pomaže telu u iskorišćavanju kalcijuma, minerala koji je preko potreban za održavanje gustine kostiju. Vitamin C podstiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može uzrokovati poremećaje mišićno-koštanog sistema. U mladom luku sadržan je i fluor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zubi. Bakar takođe čuva kosti i zglobove, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.

 

  1. Održava zdravlje srca i krvnih sudova

 

Tvari sadržane u mladom luku pospešuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te sprečavaju začepljenje krvnih sudova i trombozu. Za zdravlje krvnih sudova posebno su značajni sumporni spojevi iz mladog luka koji mogu sprečiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni pritisak, srčani infarkt i moždani udar. Mladi luk obiluje kvercetinom. Istraživanja ovog biljnog pigmenta iz grupe flavonoida su potvrdila njegova moćna delovanja u prevenciji ateroskleroze. Vitamini A i C prisutni u ovom povrću imaju snažna antioksidantna svojstva i njihovo delovanje se povezuje sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

 

  1. Snižava povišen nivo šećera u krvi

 

Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.
Medicinski stručnjaci veruju da je upravo nedostatak hroma u telu povezan s pojavom tzv. sindroma X (sindrom inzulinske rezistencije) a time i s povećanim rizikom od dijabetesa. Istraživanje sprovedeno od strane izraelskog tima lekara pokazalo je da uzimanje 200 mg hroma u razdoblju od tri nedelje može sniziti nivo šećera u krvi kod starijih dijabetičara za čak 40 mg/dl. Fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) sadržan u luku takođe je od koristi za dijabetičare. On stimuliše izlučivanje inzulina i tako pomaže u kontroli visokog nivoa šećera u krvi.

 

  1. Sprečava rak

 

Odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka. Jedno italijansko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija je isrehrana sadržavala veće količine luka. Rezultati tog istraživanja su utvrdili manji rizik u sledećim postotcima:

 

56% od raka debelog creva

 

25% od raka dojke

 

71% od raka prostate

 

73% od raka jajnika

 

82% od raka jednjaka

 

38% od raka bubrega

 

54% od raka pankreasa.

 

Druge studije su otkrile da žene koje konzumiraju 2 ili više obroka luka nedeljno imaju 60% manji rizik od raka endometrija.

 

Šta to čini ovu namirnicu tako snažnim borcem protiv raka?

 

Sumporni spojevi sadržani u mladom luku smatraju se zaslužnima za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima. Takođe, brojne studije su pokazale da kvercetin i drugi flavonoidi sadržani u luku takođe imaju snažno antikancerogeno delovanje. Oni mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala, poznatih krivaca za pojavu raka.

 

  1. Smanjuje upale

 

Upravo spomenuti kvercetin, najpoznatiji i najvredniji sastojak luka ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno deluje kod svih upalnih procesa i obolenja uzrokovanih njima, poput na primer artritisa. Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta oteklina. U tu svrhu mladi luk je potrebno nekoliko minuta prokuvati te ga što sitnije narezati ili samleti u blenderu, po želji mu dodati malo usitnjenog đumbira, a zatim sve posoliti i dobro promešati. Ova smesa se potom umota u tkaninu te stavlja u obliku obloga na mesto otekline.

 

  1. Pospešuje probavu

 

Zahvaljujući velikim količinama vlakana, mladi luk je pravi prijatelj zdrave probave. Ovo povrće podstiče apetit, pospešuje izlučivanje probavnih sokova, poboljšava rad creva, a korisno je i za suzbijanje proliva.

 

  1. Doprinosi mladolikom izgledu

 

Česta konzumacija mladog luka doprinosi lepom i njegovanom izgledu kože. Vitamin A sadržan u ovom povrću smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja te pospešuje proizvodnju kolagena čiji nedostatak uzrokuje suvoću kože, pojavu bora i celulita. Vitamin C takođe smanjuje hiperpigmentaciju i podstiče proizvodnju kolagena, učvršćuje kožu, ublažava upalne procese, smiruje crvenilo i ubrzava zaceljivanje oštećene kože. Vitamin E štiti i hidrira kožu te ublažava štetno delovanje UV zraka. Minerali selen i bakar prisutni u mladom luku su takođe odlični saveznici u borbi protiv starenja ćelija kože.

 

Izvor: www.stil.kurir.rs

section-second_pic_1_336

Log In

Sign Up

Cart