Kupus (Brassica oleracea var. capitata) je dvogodišnja, kultivisana, zeljasta biljka koja predstavlja važno povrće u ishrani. Nastala je selekcijom divljeg kupusa u dugom vremenskom razdoblju. U Grčku je dospeo u 4. veku p. n. e.
Opis:
Kupus je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. U toku prve godine obrazuje se „glavica“ koju čini skraćeno stablo, sa koga polazi veliki broj krupnih mesnatih listova. Sledeće godine se razvija stabljika visoka i do dva metra. Donji listovi na stabljici su široki, obuhvataju stabljiku, a gornji su duguljasti sedeći. Cvetovi su grupisani u vršne rastresite grozdove.
Energetska i nutritivna vrednost:
Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti (24 kcal/100 g), a prosečno sadrži: 92,52% vode; 1,21% belančevina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni: vitamin C (42 mg/100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slede minerali: kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Male količine natrijuma te povoljan odnos kalcijuma i fosfora osiguravaju maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu.
Lekovitost:
Dokazano je da se sokom od svežeg kupusa može uspešno lečiti čir na želucu i upala debelog creva. Kupusom se u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za odbranu organizma od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava varenje, deluje povoljno na zacelivanje rana te preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Kod nas se malo koristi sirovi kupus (svež ili kiseo), iako je upravo takav najbogatiji hranljivim i lekovitim sastojcima.
Novija istraživanja pokazuju da redovna upotreba povrća iz porodice kupusnjača može biti posebno efikasna u smanjenju rizika pojave raka. Komponente koje se smatraju „odgovornima“ za ovakvo delovanje povrća su fitohemikalije. Fitohemikalije su biološki aktivne biljne molekule koje u saradnji s vitaminima i mineralima povoljno deluju na zdravlje. Imaju zaštitno delovanje na način da učvršćuju i poboljšavaju odbrambene mehanizme u organizmu. Dugotrajnim kuvanjem značajno se smanjuje nutritivna vrednost. Da bi se sprečio izraziti gubitak dragocenih sastojaka prilikom kuvanja, kupus treba staviti u vruću umesto u hladnu vodu.
Kupus je dragocena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenohidrata u mast. To ga čini poželjnom namirnicom za smanjenje telesne težine.
SASTAV I DEJSTVO
* Kupus je izuzetan izvor vitamina C, obiluje hranljivim vlaknima, a sadrži i magnezijum, kalcijum, magnan, folate, vitamine A, B1, B2 i B6, kalijum, omega-3 masne kiseline, kao i fitohemikalije indol i sulforafan.
* Sok svežeg kupusa je efikasan u lečenju čira na želucu, a to potvrđuje i istraživanje u kome su pacijenti pili litar svežeg soka kupusa dnevno što je doveo je do potpunog izlečenja za desetak dana. Razlog za to su visok nivo glutamina i amino kiseline koji su
“gorivo” za ćelije u zidu želuca i tankog creva.
* Predmet nekoliko skorijih istraživanja bile su koristi od fitonutrijenata iz kupusa, posebno indol-3-karbinola (I3C), sulforafana i indola. Ovi sastojci deluju kao antioksidansi, čiste organizam od toksina, a I3C pospešuje detoksikaciju estrogena i smanjuje rizik od raka dojke.
* Iako je najmanje obolelih od raka dojke zabeležen kod devojaka koje su tokom adolescencije često jele veće količine svežeg ili kratko barenog kupusa pokazalo se da i u kasnijem periodu kupus obezbeđuje zaštitu od ove opake bolesti.
* Kupus smanjuje rizik i od raka debelog creva! Visok sadržaj hranljivih vlakana i fitonutrijenata zaslužan je za to, a istraživanja pokazuju da narodi koji jedu velike količine kupusa manje oboljevaju od ove vrste raka.
* Svež kupus je odličan izvor folne kiseline koja je potrebna za pravilan razvoj ploda.
* Kupus, takođe, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod reumatizma i problema sa kožom.
LIČNA KARTA
1 šolja kupusa kuvanog na pari (150 g) sadrži:
– 33 kalorije
– 75, 35 mcg vitamina K
– 30,15 mg vitamina C
– 3,45 g hranljivih vlakana
– 0,18 mg mangana
– 0,17 mg vitamina B6
– 30 mcg folata
– 0,17g omega-3 masnih kiselina
– 0,09 mg vitamina B1
– 0,08 mg vitamina B2
– 46,50 mg kalcijuma
– 145,50 mg kalijuma
– 198 IU vitamina A
– 1,53 g proteina
– 12 mg magnezijuma