KELJ
Ovo povrće potiče iz Male Azije, a u Evropu je stigao oko 600. godine pre naše ere. Kelj je bio popularna hrana u srednjem veku, a u poslednje vreme sve je više “in” u mnogim kulinarskim specijalitetima.
SASTAV I DEJSTVO
* Kelj je i odličan izvor vitamina A, C, mangana, a sadrži i hranljiva vlakna, kalcijum, bakar, vitamina B6 i kalijuma. Ova kombinacija vitamina, minerala i fitonutrijenata čini kelj zdravstvenim superstarom.
* Osnovni sastojci kelja značajnih za zdravlje su glukozinati i metil cistein sulofoksidi. Nekoliko istraživanja potvrđuju sposobnost ovih sastojaka da aktiviraju enizime za detoksikaciju jetre koji neutrališu potencijalno kancerogene supstance.
* Ovo povrće je bogato flavonoidom kempferolom. Istraživanje koje se bavilo značajem flavonoida pokazalo je da su žene u čijoj je ishrani najzastupljeniji bio kempferol imale 40% manji rizik od raka jajnika. Osim kelja, koji je odličan izvor ovog flavonoida, to su još i luk, brokoli, spanać, praziluk, borovnica.
* Jedna šolja kelja obezbeđuje 192,4 % preporučenih dnevnih vrednosti vitamina A, odnosno beta-karotina važnog za dobar vid. Beta karotin se, takođe, dovodi u vezu sa smanjenim rizikom za oboljevanje od epitelijalnih vrsta raka.
* Šolja kelja obezbediće i 27 % preporučene dnevne doze mangana.
* Preporučuje se dijabetičarima jer hranljiva vlakna održavaju nivo šećera u krvi na naormali.
* Kelj blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
* Hranljiva vlakna iz kelja se vezuju za kancerogene supstance i odstranjuju ih iz organizma, pa i na taj način preventivno deluju protiv raka debelog creva.
* Kelj preventivno deluje da ne dođe do zatvora.
* Bogat je kalcijumom koji je neophodan kostima.
* Istraživanja dovode u vezu ishranu bogatu krstašicama među kojima je i kelj i smanjen rizik od različitih vrsta raka (rak pluća, debelog creva, dojke, jajnika, bešike).
* Kelj je bogat i karotenoidima, posebno luteinom i zeaksantinom, koji sprečavaju oštećenja oka zbog prevelikog izlaganja ultraljubičastom zračenju i preventivno deluju protiv katarakte.
* Šolja kuvanog kelja sadrži 88,8% dnevnih dnevnih doza vitamina C, borca protiv slobodnih radikala.
* Šolja kelja sadrži 93,6 mg kalcijuma i samo 36,4 kalorije, dok šolja mleka sa 2% masti sadrži 296,7 mg kalcijuma i 121 kaloriju tako da je kelj dobra alternativa mleku i mlečnim proizvodima.
LIČNA KARTA
Kelj, kuvan, 1 šolja (130g)
– 36,40 kalorija
– vitamin K 1062,10 mcg
– vitamin A 9620,00 IU
– vitamin C 53,30 mg
– mangan 0,54 mg
– vlakna 2,60 g
– bakar 0,20 mg
– kalcijum 93,60 mg
– kalijum 296,40 mg
– gvožđe 1,17 mg
– magnezijum 23,40 mg
– omega 3 masne kiseline 0,13 g
– proteini 2,47 g